Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
4D Werkvoorbereiding dicht het gat tussen ontwerp en uitvoering
Contouren van de Maasdeltatunnel worden zichtbaar aan weerszijde van Nieuwe Waterweg

4D Werkvoorbereiding dicht het gat tussen ontwerp en uitvoering

Voor het consortium ‘BAAK’ verzorgt Nobleo Bouw & Infra sinds de aanbestedingsfase het complete GWW- en faseringsontwerp voor de nieuwe Blankenburgverbinding. Op voorspraak van het ingenieursbureau wordt de zinktunnel (Maasdeltatunnel) zelfs met behulp van 4D Werkvoorbereiding gerealiseerd, een unieke dienst van Nobleo. Het koppelen van 3D-data aan de uitvoeringsplanning en het kunnen toetsen van werkmethodieken biedt volgens Teun Smeijers, afdelingsmanager van Nobleo Bouw & Infra, volop voordelen.

De Blankenburgverbinding is een complex infraproject dat in 2018 is gestart en in 2024 gereed dient te zijn. In de tussentijd wordt een nieuwe autosnelweg van 2×3 rijstroken aangelegd die door een land- en zinktunnel gaat. Daarnaast worden twee nieuwe knooppunten gerealiseerd die verdiept bij de A20 en verhoogd bij de A15 aansluiten. “In opdracht van BAAK verzorgen we onder meer het GWW-ontwerp van de eindsituatie en pakken we alle hoofdfaseringen op alsmede de bouwplaatsinrichting, logistiek en bouwfasering”, somt Smeijers op. “Door de complexiteit van het project met zijn vele raakvlakken, hebben we het consortium ervan kunnen overtuigen onze expertise ‘4D werkvoorbereiding’ in te zetten.”

Virtueel en echt bouwen langs elkaar van Maasdeltatunnel Noord.

4D Werkvoorbereiding

3D BIM is een goed begin, maar wordt voornamelijk gebruikt om ontwerpraakvlakken te pareren, vervolgt Smeijers. “4D BIM voegt daar de tijdsplanning aan toe, maar dan ben je er eigenlijk nog niet. Met 4D werkvoorbereiding gaan we nóg een stap verder door bouwmethodes te toetsen en kunnen we op voorhand zelfs de realisatieraakvlakken elimineren. Het is juist deze stap waar het vaak toch nog fout gaat, ondanks de goede voorbereidingen. Met 4D Werkvoorbereiding wordt dat voorkomen. Het is overigens een continu proces en wordt voortdurend gemonitord en bijgestuurd.” Het team 4D werkvoorbereiding bij Nobleo Bouw & Infra bestaat uit een combinatie van ontwerpers en werkvoorbereiders die kennis van binnen en buiten kunnen combineren. Smeijers: “Wij pleiten ervoor om de werkvoorbereiding- en uitvoeringskennis altijd vroegtijdig bij het ontwerp te betrekken.” 

4D Werkvoorbereiding is een relatief nieuw gegeven voor de infrasector maar werpt volgens Smeijers absoluut zijn vruchten
af. “Door de toename van de complexiteit in de infraprojecten is een volledig digitale aansluiting tussen het ontwerp en de uitvoering onoverkomelijk aan het worden. Het is bovendien een zeer geschikt communicatiemiddel, zowel intern als extern naar stakeholders.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.