Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
40.000 ton basalt en slakkenfundatie wordt gerecycled
“We breken zo’n 40.000 ton basalt en slakkenfundatie.”

40.000 ton basalt en slakkenfundatie wordt gerecycled

Bij het versterken van de dijk tussen Gorinchem en Waardenburg komt afvalmateriaal vrij. Denk aan beton, basalt en slakkenfundatie. Aan Kok Lexmond de schone taak om dit dusdanigte verwerken dat het hergebruikt kan worden.

Het meewerken aan een dijkversterkingsproject is Kok Lexmond niet vreemd. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook betrokken bij werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Marco de Rijke van Kok Lexmond: “Maar deze keer is het in onze ‘achtertuin’ en dat maakt het bijzonder.” Het familiebedrijf Kok Lexmond is al meer dan 40 jaar actief in grond-, weg- en waterbouw, recycling en aanverwante activiteiten. “Onze werkzaamheden zijn zeer breed. Eigenlijk alles wat nodig is bij een grond-, weg- en waterbouwproject kunnen we verzorgen. Bouwrijp maken, bodemsanering, aanleg van rioleringen en drainage, mobiel breken, transport, zeven, noem maar op. Eén van de belangrijkste takken van sport van ons is de recycling van bouwstoffen. Dit wordt met name op locatie uitgevoerd. Hiervoor beschikken we over onder meer twaalf mobiele puinbrekers, diverse zeven en mobiele menginstallaties. Het verwerken van afvalstoffen gebeurt in onze vier erkende verwerkingsinrichtingen, in Lexmond, Gorinchem, Meppel en Kerkrade. Hiervoor zetten we specialistisch materieel in om uiteenlopende afvalstoffen geschikt te maken voor hergebruik. De afvalverwerkende activiteiten bestaan voornamelijk uit het breken van steen- en betonpuin en/of asfalt, de inname en het scheiden van bouw- en sloopafval, het innemen en verwerken van grond en immobiliseren. Maar ook zijn wij bijvoorbeeld gespecialiseerd in het recyclen van gips en gasbeton.”

Grond en puin worden grondig gezeefd.

Recycling

Voor het dijktraject Gorinchem-Waardenburg is Kok Lexmond ingeschakeld voor diverse werkzaamheden. Marco somt op: “We leveren zo’n 130 duizend ton menggranulaat. Dit wordt gebruikt voor de wegfundatie waarop geasfalteerd wordt. We breken 10.000 ton grauwacke, we zeven grond en puin en we breken zo’n 40.000 ton basalt en slakkenfundatie. De afvalstoffen die hierbij vrijkomen, denk aan basalt en slakkenfundatie, verwerken wij waar mogelijk tot herbruikbaar materiaal.” Het verwerken doet Kok Lexmond zoveel mogelijk op locatie zelf. Dit is mogelijk dankzij nieuwe technieken en werkmethoden. “Groot voordeel hiervan is dat je enorm in (transport)kosten kunt besparen en je tevens de CO2 uitstoot beperkt.”

Goede samenwerking

De ervaring die het bedrijf eerder heeft opgedaan op de Afsluitdijk, komt goed van pas. “We denken met onze opdrachtgevers mee. Over de logistiek, over het hergebruik van materialen maar ook over oplossingen als het ergens in het project anders loopt dan gepland. Wij leggen mogelijkheden voor en kijken altijd naar de beste oplossing voor alle partijen. Dit is in dit project niet anders. De samenwerking met de Graaf Reinaldalliantie is heel prettig. Er wordt goed meegedacht, afspraak is afspraak en het werk gaat in goed overleg.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.