Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
3D-geocelsysteem als innovatieve grondwapening
In het veld wordt de geocelmat opgespannen met behulp van piketten en aangevuld met grondstoffen.

3D-geocelsysteem als innovatieve grondwapening

Een concept dat oorspronkelijk is bedacht voor militaire doeleinden om troepen over onstabiele ondergrond te verplaatsen, geniet inmiddels wereldwijde bekendheid in allerlei toepassingen in de infrasector. Sinds 2015 is het PRS-Neoloy® 3D-geocelsysteem via Intercodam Infra ook in Nederland beschikbaar. Een gesprek met technisch adviseur Anton van den Broek over de vele mogelijkheden van deze innovatieve grondwapeningsoplossing.

Het vliegveld van Mexico is aangelegd op ‘dik water’ en vertrouwt voor de stabiliteit op een matras van PRS-Neoloy®.

Het oorspronkelijke concept bestond uit aluminium componenten, licht van gewicht en daardoor makkelijk te vervoeren, weet Van den Broek. “De stabiliteit wordt gehaald uit de specifieke 3D-honingraatstructuur. Het bedrijf PRS uit Israël is met dat concept aan de slag gegaan en hebben het later doorontwikkeld tot PRS-Neoloy®: een kunststof (polymeer) dat met behulp van nanotechnologie is voorzien van polyester om rek tegen te gaan. Dat maakt PRS-Neoloy® juist zo uniek. In grondwapeningstoepassing wordt gerekend met een maximale rek van 3%. HDPE bereikt dat percentage al vóór het tweede levensjaar, terwijl bij PRS-Neoloy® na 75 jaar amper 1 tot 1,5% rek wordt waargenomen, conform test ASTM D6992.”

Behalve het bieden van stabiliteit helpt PRS-Neoloy® afschuivingen te voorkomen op taluds of andere hellingen.

Afschuiving voorkomen

Wereldwijd wordt PRS-Neoloy® al meer dan veertig jaar toegepast als grondwapening. “Een van de bekendste voorbeelden is het vliegveld van Mexico dat is aangelegd op ‘dik water’ en voor de stabiliteit vertrouwt op een matras van PRS-Neoloy®”, zegt Van den Broek. “Ook op Nederlandse grondsoorten weten we met de innovatieve grondwapening mooie resultaten te behalen. Het materiaal is immers uitermate geschikt voor toepassing op onstabiele ondergronden zoals klei en veen. Zo kunnen de geocel matten een permanente oplossing bieden voor verzakte rails op met name spoordijken. Maar ook in regio’s waar je het niet zou verwachten, wordt PRS-Neoloy® toegepast. Behalve het bieden van stabiliteit heeft het materiaal nog een andere belangrijke functie en dat is het vasthouden van materiaal wat erin wordt aangebracht. Ideaal voor toepassing op taluds of andere hellingen om afschuivingen te voorkomen.”

PRS-Neoloy® is uitermate geschikt voor toepassing op onstabiele ondergronden zoals klei en veen.

Internationale expertise

Neoloy wordt geproduceerd in Israël door PRS Geo–Technologies®. Intercodam Infra is importeur voor de Nederlandse markt. “We begeleiden projecten van A tot Z, verzorgen desgewenst de berekeningen en training op locatie. Daarbij maken we gebruik van de internationale expertise van het eigen ingenieursbureau van de fabrikant in Israël. Voor grote projecten is het zelfs mogelijk om experts vanuit de fabriek te laten overkomen om te ondersteunen bij de opstart van een project. In het veld wordt de geocelmat vervolgens opgespannen met behulp van piketten en aangevuld met grondstoffen. Dat hoeft niet altijd een puingranulaat te zijn, maar mogen ook zeer laagwaardige grondstoffen of vrijgekomen materialen zijn. Bij de reconstructie van de N351 in Overijssel bijvoorbeeld is het verwijderde asfalt na het breken ervan als granulaat teruggebracht in PRS-Neoloy®. Een dergelijke toepassing leidt tot aanzienlijke milieuvoordelen.”

Intercodam Infra is nu meer dan zes jaar op weg als importeur van PRS-Neoloy® op de Nederlandse markt. “Een nieuw product introduceren heeft altijd wat tijd nodig”, erkent Van den Broek. Van een aanloopfase is inmiddels echter geen sprake meer. “Vele tientallen projecten vertrouwen op de kracht van PRS-Neoloy®, zowel als funderingsoplossing voor wegen maar ook om bijvoorbeeld puntlasten op te vangen bij containerterminals in de haven van Rotterdam. Er zijn vele mogelijkheden binnen het programma van PRS-Neoloy® dat in verschillende hoogtes en maaswijdtes verkrijgbaar is en binnenkort zal worden opgenomen in de MKI-database.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.