Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
360º camerasysteem: veiligheid next level

360º camerasysteem: veiligheid next level

Het doel: voertuigen, on- en off-road, zo veilig mogelijk maken

Het 360 graden camerasysteem van Brigade Electronics wordt wel beschouwd als hét totaalsysteem waarbij elke dode hoek geëlimineerd wordt. Al meer dan veertig jaar richt het bedrijf zich op het besparen van levens door voertuigen, on- en off-road, zo veilig mogelijk te maken.

Te vaak gebeuren er nog ongelukken op de bouwplaats doordat de bestuurder van een voertuig medewerkers niet zag.

Dode hoeken – de gebieden rondom een voertuig die de bestuurder niet kan zien – vormen een aanzienlijk gevaar voor een persoon of object dat zich in de buurt van het voertuig bevindt. Zelfs met een spiegel of enkel-beeldcamera blijft het risico op dode hoeken bestaan. Te vaak gebeuren er nog ongelukken bij fietsers in het verkeer of medewerkers op de bouwplaats, die worden aangereden omdat de bestuurder van een voertuig ze niet zag, enkel en alleen omdat ze zich in de dode hoek bevonden. Daarom introduceerde Brigade Electronics enkele jaren terug de Backeye® 360. 

Het 360° camerasysteem als totaalsysteem, waarbij elke dode hoek wordt geëlimineerd.

“Hiermee reiken de voordelen verder dan het voorkomen van ongelukken,” zegt Jeroen Levert, business development manager bij Brigade Electronics. “Doordat de bestuurder een real-time overzicht van het voertuig en de volledige omgeving rondom het voertuig op zijn monitor ziet, vanuit helicopterview bezien, is het de perfecte ondersteuning in alle situaties. De chauffeur ziet het namelijk direct als zich iets of iemand nabij het voertuig bevindt en kan hier zodoende meteen op anticiperen.”

Intelligente monitoring

Gelukkig staat veiligheid steeds vaker voorop, weet Levert, die refereert aan het feit dat Heijmans Nederland besloten heeft om op elk nieuw voertuig een 360 graden camerasysteem van Brigade te laten monteren. Ze willen dat hun onderaannemers ook voldoen aan een 360 graden view op hun voertuigen. Heijmans heeft hier (samen met een aantal andere hoofdaannemers) zelfs een veiligheidsconvenant voor getekend. “Een mooie ontwikkeling,” vindt Levert.

Radardetectie helpt bij slecht zicht en waarschuwt de chauffeur of machinist met een geluidssignaal.

“Binnen de grondverzetwereld zitten we met ons Backeye 360 systeem bij meerdere importeurs, onder andere van Doosan, Caterpillar, Kobelco, Atlas en Hitachi”, vervolgt Levert. Ook Traffic Service Nederland maakt gebruik van het Backeye 360 systeem op hun botsabsorbers. Botsabsorbers zijn de voertuigen die worden ingezet aan het begin van wegwerkzaamheden.

Backsense radardetectie

In de zwaardere industrieën wordt vaak gebruik gemaakt van radardetectie, al dan niet in combinatie met de Backeye 360. Vooral in zwaardere omstandigheden als mist, modder, vocht, duisternis of bijvoorbeeld bij rijden op ruige terreinen, helpt het de bestuurder als hij naast zijn 360 graden zicht kan vertrouwen op een hoorbare waarschuwing. Hoge cabines, slecht zicht en soms afgeleid worden door een situatie die zich onverwacht voordoet, kunnen ervoor zorgen dat de bestuurder een fractie van een seconde niet op zijn beeldscherm kan kijken. Radardetectie helpt hierbij en waarschuwt middels een display in de cabine.

De Backsense kan tevens onscreen gecombineerd worden met de Backeye 360, waardoor de bestuurder het totaaloverzicht heeft, maar ook de markeringslijnen van de detectiezone ziet. Levert besluit: “Dankzij de flexibiliteit van de Brigade systemen zijn er oplossingen voor allerlei voertuigen. Daarmee zijn de producten van Brigade niet alleen in de GWW, maar ook in alle andere markten inzetbaar.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.