Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
3.000 ton aan prefab liggers

3.000 ton aan prefab liggers

In opdracht van combinatie Heijmans-Ploegam verzorgt Romein Beton de engineering, productie, levering en montage van in totaal 3.000 ton aan prefab liggers, bestaande uit railbalken en enorme kokerliggers van wel 135 ton per stuk.

“Begin 2020 hebben wij opdracht gekregen van de combinatie om de prefab liggers te leveren voor de kunstwerken KW01, KW05 en KW06”, begint Twan van den Akker, projectleider bij Romein Beton. “Op basis van het Definitief Ontwerp van de drie kunstwerken zijn we gaan rekenen en tekenen om tot een Uitvoeringsontwerp te komen en een detailberekening van het dek. Aangezien het om drie verschillende kunstwerken gaat, zijn er ook drie aparte engineeringstrajecten gestart. Het totale engineeringstraject heeft dan ook een week of twintig geduurd. Vervolgens zijn we vorig jaar zomer gestart met de productie van de 42 railbalken (omgekeerde T-liggers) van KW01 in lengtes variërend van 15 en 28,5 meter, die we in december vorig jaar hebben gemonteerd.”

Momenteel heeft Romein Beton de railbalken van KW05 in productie. Van den Akker: “Het kunstwerk is vergelijkbaar aan KW01, maar is aanzienlijk breder (23 versus 14 balken) en telt daarmee 69 railbalken. Na montage worden de railbalken door de bouwcombinatie voorzien van een druklaag van 23 centimeter die zorgt voor een monoliet dek. KW06 heeft een andere opbouw en bestaat uit 4 kokerliggers, vanwege de forse overspanning van 51 meter. De bovenzijde van de kokerligger is voorzien van gaines waar in het werk strengen doorheen worden getrokken, die op spanning worden gezet, waardoor de liggers samengesteld als brug fungeren. Theoretisch kan het dek direct bereden worden, maar er komt nog een slijtlaag en asfalt overheen. Volgens planning nemen we de kokerliggers begin 2022 in productie. Ook het speciaal transport naar Eindhoven, het route-onderzoek en de montage met vier grote kranen valt onder onze verantwoordelijkheid.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.