Platform over civiele techniek & infrastructuur
24/7 monitoring voor vervanging Spiekerbrug
Oude brug over de Aa met rechts de Wubbo Ockels bank. Deze bank komt op een andere mooie plaats in Almelo. (Beeld: Keizer Bouwmanagement)

24/7 monitoring voor vervanging Spiekerbrug

Als je door de Grotestraat loopt, gelegen midden in het winkelcentrum van Almelo, heb je er vaak geen erg in: bij boekwinkel ‘Bij de Aa’ loop je over een brug. Die brug over de Aa ligt er al zo’n zeventig jaar en wordt de komende tijd vervangen door een nieuwe brug: de Spiekerbrug. Om schade aan de omliggende bebouwing en de kademuren te voorkomen is er een bewezen en innovatief monitoringsplan opgesteld. Als alles goed gaat kun je in april 2023 over de nieuwe brug lopen.

De uitvoering van het monitoringsplan geeft de gemeente Almelo en de aannemer rust en zekerheid omdat de directe omgeving, waaronder historische panden en kademuren, 24/7 gemonitord worden op trillingen, deformaties, verzakkingen, zettingen, verschuivingen en scheurvorming. Indien nodig kan er zelfs direct ingegrepen worden tijdens de bouwwerkzaamheden. Keizer Bouwmanagement en FACTO GEO hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Gezamenlijk voeren ze het monitoringsplan uit. 

Artist impression van nieuwe brug over de Aa.
(Beeld: gemeente Almelo)

“FACTO GEO kennen we als een betrouwbare partner, zij hebben kennis en ervaring met betrekking tot het geodetische deel van het monitoringsplan: continue volautomatisch monitoren en traditioneel monitoren”, zegt Gerben Keizer van Keizer Bouwmanagement. “Wij zijn bekend en kundig met het geotechnische deel: het uitvoeren van de bouwkundige vooropnames en het monitoren met trillingssensoren en camera’s. Het monitoren gaat via een nieuw concept waarbij de trillingsmeters zijn gekoppeld aan een camerasysteem waardoor bij een alarm direct kan worden gezien wat de oorzaak is.”

NASIM-systeem

In dit project hebben beide partijen een aantal voorbereidende activiteiten samen uitgevoerd, zoals onder andere het plaatsen van de prisma’s en het aanleggen van een stroomvoorziening. Andre Harsevoort van FACTO GEO: “Ook voor dit project zetten we ons NASIM® volcontinu monitoringssysteem in. NASIM staat voor Netwerk Automatic Survey Imaging Monitoring, en is een zelf controlerend geometrisch referentienetwerk en ondersteunt realtime het intensieve binnenstedelijk bouwproces, 24/7. Verder hebben we voor dit project een Trimble S9 op een balkon geplaatst op ongeveer 6 meter hoogte. Vanuit deze strategische plek is heel goed de bouwplaats te overzien. Na eenmalige plaatsing van de 4 referentiesprisma’s (buiten het beïnvloedingsgebied) en 12 deformatieprisma’s, meet dit systeem geruisloos en automatisch 24/7 volgens een vast tijdsinterval (elke 5 minuten) de geplaatste monitoringprisma’s. Daarmee wordt de eventuele verschuiving in X, Y en Z vastgelegd en direct opgemerkt.”

24/7 inzicht

Het interval is afgestemd op de werkzaamheden van de aannemer: intensief gedurende de werkzaamheden en minder intensief buiten werktijd. “Aan het eind van elke dag rapporteren we de meetresultaten in een monitoringsrapport”, zegt Harsevoort. “Bij eventuele overschrijding van de aangegeven grenswaarden wordt direct en volautomatisch een melding gedaan aan de geautoriseerde contactpersoon van de opdrachtgever. Er is zelfs een zogenaamde ‘alert-lijst’, waarmee meerdere personen tegelijk deze melding automatisch ontvangen. Ook heeft de opdrachtgever zelf direct toegang tot onze ‘monitoringsoftware cloud’ en daarmee 24/7 inzicht in de actuele meetresultaten. Met ons NASIM-systeem kunnen wij direct inspelen op de vele uitdagingen in dergelijke projecten. Zelfs bij een calamiteit hebben we het systeem in korte tijd operationeel. Dit is van steeds groter belang om bij bouwwerkzaamheden onze opdrachtgevers en de omgeving gerust te stellen, zeker waar grote snelheid is geboden.”

Gezamenlijk hebben we een belang dat we onze klant en aannemer ontzorgen, zodat de nieuwe brug in het voorjaar van 2023 kan worden opgeleverd, zonder schade aan de omgeving, resumeert Keizer. “Want schade voorkomen is nog altijd beter dan genezen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.