Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
24/7 incidentmanagement

24/7 incidentmanagement

Ondanks de inzet van kwalitatief hoogwaardig materieel, is een incident nooit helemaal te voorkomen. Ook op de Markermeerdijken wordt het zekere voor het onzekere genomen en staat Wilchem milieu- en incidentmanagement 24/7 paraat om bij eventuele milieu-incidenten snel, veilig en vakkundig in te grijpen. Tot nog toe is er slechts één keer een beroep gedaan op het bedrijf uit Papendrecht. En dat is volgens Willem Bekkink van Wilchem zeer minimaal gezien de grootte van het project.

Wilchem heeft een landelijke raamovereenkomst met Boskalis Nederland en is een dochteronderneming van KWS infra. In die hoedanigheid is het dan ook de partij voor het incidentmanagement op de Markermeerdijken. “We staan 24/7 stand-by om in te grijpen bij een milieu-incident”, legt Bekkink uit. “Tot nog toe is er tijdens het gehele project slechts één incident voorgevallen. Op 18 november 2020 om 9.20 uur om precies te zijn, kregen we een melding van een lekkage aan een aggregaat op een ponton. Binnen een uur waren we ter plaatse om de verontreinigingen veilig en vakkundig op te ruimen.”

Behalve voor aannemers is Wilchem ook veelvuldig actief voor Rijkswaterstaat, provincies en gemeentes.

Geringe impact

Het betrof een incident met een geringe impact, blikt Bekkink terug. “De mensen van de Alliantie hadden reeds de eerste bereddering gedaan door de dieselolie op het ponton met zand te bedekken. Wilchem heeft vervolgens het verontreinigd zand opgeruimd, in PE-vaten verpakt en afgevoerd naar een erkend verwerker. De container waarin het aggregaat stond, is eveneens door onze mensen gereinigd. Voor lekkages aan hydrauliekleidingen of diesellekkages is onze meldkamer 24/7 bereikbaar. En zo staat we altijd klaar voor dergelijke incidenten voor bedrijven in de bouw- en infrasector. Over het algemeen zijn we binnen een uur ter plaatse.”

Behalve voor aannemers is Wilchem ook veelvuldig actief voor Rijkswaterstaat, provincies en gemeentes. Bekkink: “Zij besteden onderhoud aan het areaal integraal uit en daar hoort ook incidentmanagement bij. Onze taken zijn daarin uiterst divers en varieert van het inzetten van verkeersmaatregelen om de situatie na een ongeval veilig te stellen en het reinigen van modder-, olie- of verfsporen op een wegdek tot aan het veiligstellen van een gekantelde tankwagen met gevaarlijke stoffen of omvergereden bebording. Zeker bij lekkages op wegen bestaat de kans dat vloeistoffen de berm inlopen. Wij verzorgen dan de eerste bereddering en de eerste aanleg tot saneren met een milieukundig begeleider om te voorkomen dat de milieuverontreiniging groter wordt.”

Wilchem beschikt over vakkundig en breed opgeleid personeel. “Geen dag is hetzelfde voor onze medewerkers,” erkent Bekkink. “We besteden heel veel aandacht aan training en opleiding in ons eigen trainingscentrum, zodat onze mensen snel en effectief kunnen ingrijpen in alle voorkomende omstandigheden. Het trainingscentrum staat overigens ook open voor derden. Niet zelden verzorgen we calamiteitentrainingen en vakbekwaamheidstrainingen voor medewerkers van onze opdrachtgevers. En dat alles met als doel de impact van milieu-incidenten tot een minimum te beperken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.