Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

100% Elektrische veegwagen primeur voor ons land

De Bucher V65e is in ons land. Met deze elektrisch aangedreven veegwagen met zijn unieke elektrische zuigsysteem haalt Van Doorn een regelrechte primeur naar ons land.

MAD_3627
Met deze elektrische veegwagen kan op jaarbasis ruim 97 ton CO2 en 25.000 liter diesel bespaard worden.

Tekst | Pieter de Mos

Beeld | Van Doorn

18 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het bedrijf uit Geldermalsen gaat de emissieloze en fluisterstille veegwagen inzetten op eigen projecten voor overheden en bedrijven. Daarnaast is de Bucher V65e binnenkort ook te huur voor derden.

Het in 1963 opgerichte bedrijf ontwerpt, vormt en onderhoudt (bedrijfs-)terreinen, infrastructuur en groenvoorzieningen. ‘Van Doorn vormt de buitenruimte van morgen’ is het aansprekende motto en de missie: een duurzame, mooie en veilige buitenruimte voor iedereen. We spreken in dat kader met vader Barend en zoon Robert van Doorn over de nieuwe aanwinst. Om te beginnen noemen ze de V65e ‘een belangrijke stap voorwaarts op de groene duurzame weg’. Op de vraag of er meer gaan volgen is het antwoord bevestigend: in de nabije toekomst wordt het machinepark van Van Doorn uitgebreid met nog meer elektrisch aangedreven machines en voertuigen.

Dankzij de draadloze radiocontroller kan de machinist namelijk volledig snoerloos om de veegmachine heen lopen; de brede veegborstel afstellen en de omgeving controleren voordat hij/zij de vuilvergaarbak opent of kiept.

Elektrische eersteling

De Bucher V65e is de eerste elektrisch aangedreven veegwagen van Bucher Municipal uit het Engelse Dorking. Daar is de unieke CO2-neutrale en fluisterstille veegwagen volledig op maat gebouwd, getest en in het herkenbare Van Doorn geel gespoten. Bij aankomst in ons land ging de V65e rechtstreeks naar Terberg Matec Nederland BV in IJsselstein, waar hij werd afgebouwd en beletterd, zodat hij deze lente officieel kan worden gepresenteerd.

Met deze elektrische veegwagen kan op jaarbasis ruim 97 ton CO2 en 25.000 liter diesel bespaard worden.

Smooth Flow zuigsysteem

Het gaat bij de Bucher V65e om een 100 procent elektrische, chassisgedragen veegwagen, die seriematig zal worden geproduceerd. De batterijcapaciteit is 200 kWh en het laadvermogen 44kW. “Het elektrificeren van de aandrijving is niet het enige innovatieve aan deze veegwagen”, zo vertelt Robert van Doorn. “Dankzij het volledig nieuwe en gepatenteerde Smooth Flow zuigsysteem van Johnston is het zuigvermogen van deze krachtpatser enorm verbeterd, het energieverbruik fors verlaagd en maakt hij minder geluid.” Dankzij de nevelverstuivende jets wordt 20 procent minder water verbruikt uit de 1554 liter grote watertank. Hij noemt de V65e dan ook ‘dé oplossing voor emissievrij vegen in combinatie met een voldoende lange inzettijd, groot gebruiksgemak en lage operationele kosten’. “Bovendien biedt de V65e de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid op het gebied van veegmachines.”

Barend van Doorn.

Geen uitstoot en fluisterstil

Duurzaamheid en CO2-reductie oftewel emissieloos en fluisterstil, dat waren de belangrijkste redenen om de Bucher V65e aan te schaffen. Robert: “Dat maakt onze nieuwe krachtpatser zeer geschikt voor het vegen binnen de bebouwde kom. Met een rijbereik van 200 km op een enkele acculading verbruikt de V65e minder dan 1 kWh per kilometer. Een vergelijkbare diesel-aangedreven veegwagen verbruikt, inclusief aan- en afvoer, circa 150 liter brandstof per dag. Zodat we met deze elektrische veegwagen op jaarbasis dus ruim 97 ton CO2 en 25.000 liter diesel besparen.”

Robert van Doorn.

Veiligheid belangrijk motief

Veiligheid speelde een belangrijke rol bij de aanschaf. Dankzij de draadloze radiocontroller kan de machinist namelijk volledig snoerloos om de veegmachine heen lopen; de brede veegborstel afstellen en de omgeving controleren voordat hij/zij de vuilvergaarbak opent of kiept. Als het donker is ziet hij de borstelpositie goed door de duidelijk zichtbare borstelplaten en slanghulzen. Tot slot beschikt de V65e standaard over een led-werklamp voor de veegborstel en een breed scala aan extra led- en alarmknipperlichten.

Iedereen die deze unieke veegmachine wil inzetten kan zich melden bij: planning@vandoornbuitenruimte.nl. 06 – 10 20 48 31     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%