Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
100% duurzaam (en circulair) wegmeubilair
Reflectorpaaltjes uit duurzaam hout.

100% duurzaam (en circulair) wegmeubilair

We hebben met z’n allen de afspraak gemaakt dat we niet langer willen doorgaan met het uitputten van de aarde door grondstoffen te gebruiken die eindig zijn. Aluminium en staal zijn niet langer opportuun om in te zetten. Daar hebben we gewoon mee te dealen. Dus zullen we gebruik moeten maken van andere grondstoffen, die je wel eindeloos kunt blijven rondpompen. Aan het woord is Mark Hofman, Manager Business Development bij OFN. Het bedrijf uit de Betuwe toont aan dat je met de meest onverwachte grondstoffen 100% duurzaam en circulair wegmeubilair kunt maken.

Lichtmast van textielgranulaat.

“We zullen op een heel andere manier naar grondstoffen moeten kijken om aan alle Sustainable Development Goals (SDGs) te voldoen”, zegt Hofman. “Circulariteit is slechts een onderdeel van de vele criteria die in het containerbegrip duurzaamheid ertoe doen. Hoe gaan we om met watergebruik, is er sprake van eerlijke arbeid en fatsoenlijke werkomstandigheden en ga zo maar door. Wat je nu hoort is dat er gekozen wordt voor aluminium, omdat het zo duurzaam is. Dat is natuurlijk niet zo. Aluminium is circulair, maar dat is slechts een onderdeel van de totale duurzaamheidsanalyse. Je kunt het niet eindeloos blijven rondpompen. Wij proberen duurzaamheid af te pellen tot de essentie om tot écht vernieuwende en 100% duurzame producten te komen.”

Streetsolar tegels.

Afvalstormen opwaarderen

“Inmiddels zijn we al zover dat we heel veel afvalstromen als grondstof kunnen gebruiken om nieuwe dingen mee te maken”, vervolgt Hofman. “Denk dan niet alleen aan plastics en kunststoffen, maar ook aan reststromen van textiel, houtvezels of grassen. Heel bekend is het restproduct rijstvlies dat we gebruiken als basis voor bijvoorbeeld OFN Rijstvliesverkeersborden, maar ook langs gevels, bij zwembaden en in tal van andere toepassingen. Met plastics gecombineerd met hout- of textielvezels (uit bijvoorbeeld ingezamelde kleding) zijn we in staat om vezelversterkte profielen te maken die de basis vormen voor producten in de buitenruimte, zoals circulair wegmeubilair. In het geval van houtvezels die vrijkomen bij het verzagen van platen, slaan we ook nog eens CO2 op in het eindproduct. Een boom neemt immers CO2 op tijdens de groei. Het aardige is dat we niet alleen afval opruimen, maar ook duurzaam werken. De profielen zijn middels extrusie ontstaan en kun je bij einde levensduur opnieuw verhitten en omvormen tot een nieuw profiel. Ze zijn blijvend circulair. Als je aluminium hergebruikt, moet je veelal ‘virgin material’ toevoegen. Daar wordt de wereld niet beter van.”

Meubilair van Miscanthus beton en gerecycled plastic.

OFN kan deze duurzame grondstoffen blijven rondpompen. Lichtmasten van  textielgranulaat, geluidsschermen of reflectorpalen van biocomposiet met houtvezel of textielgranulaat, het is allemaal blijvend circulair. Of wat te denken van een verkeersbord uit rijstvlies dat je blijvend kunt recyclen? Hofman: “We passen het steeds vaker toe, maar het blijft toch steeds uitleggen. Te vaak gaat het nog om prijs. Bij contracten die overheden op de markt zetten, is men vaak op zoek naar de grote klappers. Het laaghangend fruit wordt matig beoordeeld in de EMVI-criteria. Zonde. Terwijl je juist met dat laaghangend fruit de mensen in de openbare ruimte kunt laten zien wat er allemaal mogelijk is met hergebruik van afval. Dat maakt het heel concreet en kan een vliegwiel zijn voor de maatschappij. Geïnteresseerden kunnen overigens ook in onze belevingstuin in Geldermalsen de mogelijkheden van 100% duurzaam en circulair wegmeubilair zien, ruiken en ervaren.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.