Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
​Hoogspanning voor grootste tijdelijke pompinstallatie ooit
Gemaal IJmuiden is het grootste gemaal van Europa en in staat om maar liefst 260.000 liter water per seconde van het Noordzeekanaal in zee te lozen.

​Hoogspanning voor grootste tijdelijke pompinstallatie ooit

In april vorig jaar gaf één van de zes megapompen (met een opbrengst van 50 kuub per seconde) van gemaal IJmuiden de geest en bleek de staat van een tweede pomp ook niet meer al te best. Het reviseren van beide pompen zou minimaal een jaar in beslag nemen. Om het verlies aan capaciteit op te vangen werd een noodinstallatie geplaatst met een hele batterij aan pompen, gevoed door dieselgeneratoren. Dankzij een tijdelijke hoogspanningsinstallatie van Bredenoord konden de generatorsets op afstand worden geplaatst, zodat de naastgelegen woonwijk geen hinder ondervond van lawaai en uitlaatgassen.

Gemaal IJmuiden is het grootste gemaal van Europa en in staat om maar liefst 260.000 liter water per seconde van het Noordzeekanaal in zee te lozen. “In het stormseizoen gaan bij hoogwater en inlandse wind de sluizen dicht en pompt het gemaal het water over de sluizen heen, zodat het Westland droge voeten houdt”, zegt Gert-Jan Elfrink van Bredenoord. “Om de functie van de twee defecte pompen over te nemen, heeft Van der Kamp een noodinstallatie gebouwd op twee locaties met beide een pompcapaciteit van 36.000 liter water per seconde.”

Dankzij een tijdelijke hoogspanningsinstallatie van Bredenoord konden de generatorsets op afstand worden geplaatst, zodat de naastgelegen woonwijk geen hinder ondervond van lawaai en uitlaatgassen.

8 MW door de lucht

De pompen in de noodinstallatie worden aangedreven door elektromotoren. Elfrink: “Aanvankelijk was het idee om pal naast deze pompsets diesel aangedreven generatoren te plaatsen. Gezien het benodigde vermogen van 8 MW, zou dat veel hinder opleveren voor de aangrenzende woonwijk in de vorm van lawaai en uitlaatgassen. De enige oplossing was om de opstelplaats van de generatorsets te verplaatsen. Dat impliceerde wel dat het vermogen van 8 MW een grotere afstand van zo’n 400 meter zou moeten overbruggen. Het pakket aan koper dat daarvoor nodig is, nog los van of het wenselijk is, is dan onbetaalbaar. Om dat te voorkomen, is de oplossing gevonden in hoogspanning. Want, hoe hoger de spanning, hoe lager de stroom. Via transformatoren wordt de spanning verhoogd van 400 V naar 22.000 Volt om vervolgens 400 meter verderop bij de pompen de spanning via transformatoren terug te brengen naar 400 Volt.” De hoogspanningskabel is via een steigerconstructie op 5 meter hoogte door de lucht verplaatst. “We hebben ook nog gekeken om deze in de grond te verwerken, maar daar was het al te ‘druk’. Door de lucht bleek de meest veilige oplossing.”

De noodvoorziening is ruim een half jaar in bedrijf geweest, van oktober 2020 tot juni 2021 om precies te zijn. In die periode zijn beide pompen van het gemaal in Engeland gereviseerd en weer teruggeplaatst in het gemaal in IJmuiden. 

Bredenoord is een bekende speler in de noodstroomvoorziening en groot geworden in de bronbemaling. “We verhuren generatoren van klein tot groot in alle mogelijke varianten op diesel, waterstof, gas of elektro. Dankzij een specifiek uitlaatgasreinigingssysteem in combinatie met een batterijvoorziening zijn we zelfs in staat om in Natura2000-gebieden onder strenge milieueisen energie op te wekken”, besluit Elfrink.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.