Vrouw domineert mannenwereld

Dit jaar viert de Hoffmann Groep haar veertig jaar bestaan. Met inmiddels vier werkmaatschappijen en 85 medewerkers weert Winny Hoffmann zich kranig in de door mannen gedomineerde wereld van grond kerende constructies. Een gesprek met de enthousiaste onderneemster over het verleden, heden en natuurlijk de toekomst.

Winny begon haar loopbaan ruim veertig jaar geleden als salesmedewerker bij Krings International in Duitsland, een bedrijf actief op het gebied van rioolschotten en sleufbekistingen. “Na een jaar of vijf werd ik gevraagd een vestiging in Nederland op te zetten. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Al snel was Krings Nederland een feit, een bedrijf dat ik volledig van A tot Z heb opgebouwd. Vooral in de eerste jaren stond ik ook zelf in de bouwput. Na vijf jaar kreeg ik de mogelijkheid om 100% van de aandelen over te nemen.” De firma werd omgedoopt tot Krings International Benelux, een werkmaatschappij die nog altijd actief is onder de Hoffmann Groep.

Hoffmann Groep

Eigen profiel
De scope van Krings International Benelux werd met het jaar verder uitgebreid. “Op een gegeven moment werden we als leverancier betrokken bij de realisatie van complete bouwkuipen en grond kerende constructies om mensen ‘tussenin’ veilig te kunnen laten werken,” zegt Winny. “Reden om een nieuwe werkmaatschappij op te richten: Hoffmann Bodemtechnieken voor de inkoop en verkoop van damwanden en de verkoop van funderingsmachines. Omdat we voor damwandplanken altijd aangewezen waren op onze leveranciers, hebben we in 1989 een eigen koudgewalst damwandprofiel op de markt gebracht. Mede dankzij partijen als Rijkswaterstaat werden onze profielen snel omarmd. Ook in België was de interesse groot. Aanvullend kwam de vraag of we onze eigen profielen in de grond konden aanbrengen. Daartoe hebben we aannemingsbedrijf Wedam opgericht in 1994. In eerste instantie in België (Wedam BVBA) en later ook in Nederland (W-dam BV).”

Hoffmann Groep

Totaalpakket
De rode draad door ons bedrijf is het trillingvrij realiseren van grond kerende constructies, resumeert Winny. “We zijn in eigen beheer drukpersen gaan ontwikkelen voor het aanbrengen van zowel koud- als warmgewalste profielen en waren daarmee destijds uniek. En nog steeds voeren we de markt aan”, zegt ze stellig. “Mede omdat we een totaalpakket aan de aannemer kunnen bieden op het gebied van grond kerende constructies. Sinds 2001 kunnen we met onze vierde werkmaatschappij Winmix ook soilmix wanden realiseren. Dat maakt dat we sindsdien grond kerende constructies realiseren in alle voorkomende gronden in Nederland, België, Duitsland en een deel van Frankrijk en Engeland. Ondanks die verworven ‘luxe’ positie zitten we niet stil. We blijven voortdurend bezig met het doorontwikkelen van onze machines en activiteiten. Na veertig jaar ben ik nog altijd de enige vrouw in een echte mannenwereld. En daar ben ik best trots op. Ik heb altijd het vertrouwen gekregen van klanten en relaties. Mede daardoor zijn we uitgegroeid tot een bedrijf zoals dat er nu staat.”

Hoffmann Groep

Eind juli was het groot feest op het terrein van de Hoffmann Groep. Niet alleen Winny werd in het zonnetje gezet, ze heeft op haar beurt ook drie jubilerende medewerkers geëerd: technisch directeur Peter Maas met 35 jaar dienstverband, commercieel directeur Martin Kropp met 30 jaar dienstverband en Wedam-directeur Michel Reekmans met zijn 15-jarig jubileum.  

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Hoffmann Groep