Veiliger graven dankzij uitgebreide begeleiding via app

“Laten we techniek gebruiken om alles veiliger en makkelijker te maken voor elkaar,” zo opent Han Beukers van BlindGuide het gesprek. Het bedrijf heeft veel tijd en moeite gestoken in het maken van een app, genaamd BlindGuide KLIC. Met deze app, die gratis te downloaden is in de Google Playstore (Android) en de App Store (iPhone en iPad), kunnen professionals in de GWW in een oogwenk alle KLIC-documentatie over een gebied in beeld krijgen.

De initiator van BlindGuide is Frank Barink, oprichter van BeoBom. BlindGuide was oorspronkelijk bedoeld om mijnenvelden in kaart te brengen, met als opvolgende feature het in kaart brengen van ruimingsgebieden. Uiteindelijk ontwikkelde Beukers de app door ter ondersteuning bij graafwerkzaamheden.

BlindGuide KLIC

Voor iedereen bereikbaar
Beukers wil dat iedereen gebruik kan maken van de BlindGuide app. Om die reden heeft BlindGuide de 2D-versie gratis downloadbaar gemaakt. Deze basisversie is volledig functioneel en laat advertenties zien. Bepaalde extra functionaliteiten zijn verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding, tevens kan men de advertenties afkopen. Wat krijgt de gebruiker van de gratis versie? Beukers: “De gebruiker kan gratis alle benodigde informatie van het Kadaster uploaden in de app. Deze informatie komt binnen naar aanleiding van de KLIC-melding. Men hoeft niet meer terug te vallen op grote papieren tekeningen en kaarten, die altijd rommelig werken en nat kunnen worden. In de app kan men in real-time zien waar de kabels en leidingen liggen.”

BlindGuide werkt momenteel aan een feedback optie, waarmee de gebruiker van de app kan terugkoppelen welke afwijkingen hij in het veld tegenkomt, die niet corresponderen met de KLIC-gegevens. “Zo houden we als BlindGuide community samen alles up to date en werken we veiliger dankzij samenwerking,” aldus Beukers. BlindGuide toont alle kaartlagen en de gebruiker kan naar wens iedere laag (netbeheerder) aan- of uitzetten. Een handige ‘Bounding Box’ geeft het graafgebied aan, zodat de gebruiker kan zien wanneer hij zich in het gebied bevindt. Navigeren is kinderspel, gewoon even klikken op de plek binnen het graafgebied waar men naar toe wil, waarna het adres getoond wordt. Klikken op het navigatiepijltje wat verschijnt resulteert dan in een berekening van BlindGuide hoe ver men nog verwijderd is van de huidige positie. Beukers: “Als extra feature kunnen ook alle begeleidende documenten uit de KLIC-melding opgevraagd worden, zoals bijvoorbeeld de leveringsbrief en/of de eis voor voorzorgsmaatregelen.”

BlindGuide KLIC
Meer zekerheid kun je niet krijgen.

Augmented Reality
De AR-versie volgt als betaalde optie in de gratis versie. Extra data kan ingekocht worden, zoals bomkaarten, grondverzakkingen, grondradar en bodemkwaliteit. Alles is in Augmented Reality als layer weer te geven. Het lijkt science fiction, maar het is nu realiteit. Beukers zegt tot besluit: “In de AR-versie zullen we een mogelijkheid creëren om notities toe te voegen voor intern gebruik, die later deelbaar worden. De AR-app werkt op basis van gps-locatie, daarvoor is een nauwkeuriger plaatsbepaling nodig dan haalbaar is met de standaard gps-hardware van smartphones of tablets. Om GPS te kunnen gebruiken, hebben we Trimble als partner, de catalyst oplossing is te koppelen aan ieder mobiel toestel. Daarmee wordt alles op de centimeter of decimeter nauwkeurig.” En de toekomst? Beukers: “Wanneer hololens verder geperfectioneerd wordt en de techniek in een lichtere en ergonomische variant beschikbaar komt, dan zit de graafmachinist met een Mixed Reality-bril op in de graafmachine of krijgt hij via een Head Up Display alle benodigde informatie in beeld geprojecteerd.”     

Tekst | Jan Mol  Beeld | BlindGuide
Uitgelichte afbeelding: 
BlindGuide werkt voortreffelijk en nodigt echt uit om het eens in de praktijk te proberen.