Uniek product garandeert waterdichting

Het waterdicht maken van het dek van de ondergrondse parkeergarage Albert Cuyp vergt veel aandacht. Kimmenade is ingeschakeld om het betonnen parkeerdek bovenop de parkeergarage – met een oppervlakte van 8.800 m2 – zodanig af te sluiten dat er geen water uit de bovenliggende gracht de garage in sijpelt. 

Het Helmondse familiebedrijf bestaat al sinds 1905 en heeft zich gespecialiseerd in het afdichten van daken en betonnen ondergronden. “Het dek van parkeergarage Albert Cuyp wordt afgedicht met een door het bedrijf zelf ontwikkeld product, genaamd Novacell. Volgens directeur betonafdichtingen Marco Schippers een uniek product. “Het betreft een gespoten bitumen-latexemulsie, die voor een absoluut waterdichte afdichting zorgt op een betonnen ondergrond. Het product heeft een aantal voordelen. Omdat het gespoten wordt, is het bijvoorbeeld volledig naadloos en zorgt voor een 100% verkleving aan de ondergrond. Ook is het mogelijk hiermee een hoge productie te halen in een kort tijdsbestek. Daarnaast is Novacell extreem krachtig, dankzij de latex die bij minus 20 graden Celsius nog altijd een mogelijke rek van wel 400% heeft.”

Lange levensduur
Novacell wordt in eigen huis gemaakt. “Dankzij een uniek procedé ontstaat een emulsie die in een koude samenstelling geschikt is om te verspuiten,” zegt Schippers. “Met eveneens zelfontwikkelde trucks wordt de emulsie naar het werk gebracht en ter plaatse aangebracht tot over een maximale afstand van maar liefst 150 meter vanaf de truck. Voordat we Novacell aanbrengen, moet de ondergrond schoon en vlak genoeg zijn. Een voorbehandeling is vaak een vereiste. Bij de parkeergarage Albert Cuyp verstevigen we veelal kritische naden met een polyesterdoek ingeweld in Novaplast, eveneens een eigen product. Vervolgens spuiten we per fase een bitumineuze primer over de gehele ondergrond. Afhankelijk van de grootte van de fase kunnen wij Novacell tot maximaal 1.500 m2 per dag aanbrengen. Daar overheen komt nog een polyesterdoek ingeweld in de Novaplast als extra bescherming tegen eventuele mechanische beschadigingen. Uiteindelijk ontstaat er een laag van 4,5 tot 5 millimeter die uiteraard op laagdikte wordt getest. Onze producten bieden veiligheid, kwaliteit én een lange levensduur. Bovendien is Kimmenade de enige partij in West-Europa die dit op deze schaal kan uitvoeren,” besluit Schippers.

Tekst: Roel van Gils   |    Beeld: Kimmenade
Uitgelichte Afbeelding: Het dek van parkeergarage wordt afgedicht met Novacell, een gespoten bitumen-latexemulsie.