Terneuzen Nieuwe Sluis | Hoogeveens beton vindt zijn weg naar Terneuzen

Met een lange historie in het vervaardigen van betonproducten, mag Zwaagstra Beton uit Hoogeveen zich expert noemen op het gebied van betonplaten. Het familiebedrijf wordt gerund door Harry Zwaagstra en heeft veel familieleden binnen de gelederen aan het werk. Met 35 man vast in dienst ziet het bedrijf haar productie groeien op alle terreinen.

Toen André Veerkamp, accountmanager bij Zwaagstra, zijn offerte indiende bij aannemerscombinatie Sassevaart voor het leveren van betonnen platen voor verhardingen rondom de Nieuwe Sluis Terneuzen, wist hij dat hij goed zat met de prijs-kwaliteitverhouding. Het werd opdracht. Inmiddels is de levering van 1.400 betonplaten van 2 x 2 meter met een dikte van 16 cm een feit. “De laatste plaat is in dezelfde kwaliteit geleverd als de eerste plaat en allemaal volgens afspraak, op tijd”, opent Veerkamp het gesprek.

Kwaliteit uit eigen keuken
In totaal ging er 900 kub beton in de platen voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. “We werken in onze fabriek volledig geautomatiseerd”, legt Veerkamp uit. “Er rollen lorries met betonmallen door de fabriek, waar slechts één operator werkt. Deze controleert het proces en legt de wapeningsmatten in de mallen. Na het oliën van de mallen wordt het beton er automatisch ingestort en worden de mallen getrild. Liften tillen de mallen automatisch de droogkamer in, na het drogen worden de betonplaten middels een lift met zuignappen uit de mallen getild. De mallen rollen door, om weer aan het gietproces deel te nemen en de betonplaten worden met de heftruck naar buiten gebracht, om opgeslagen te worden op het tasveld.”

Zwaagstra Beton
De ene dag nog in Hoogeveen, de volgende dag in Terneuzen.

Het kost Zwaagstra Beton slecht 1 minuut en 12 seconden van het aanbrengen van de olie tot het moment dat de plaat in de lift gaat naar de droogkamer. “We halen snelheid en een constante kwaliteit met deze werkwijze. Een goede procesbewaking is daarbij van cruciaal belang”, schetst Veerkamp. “Zo produceren we ongeveer 3.500 platen per week. De uitdaging is om het proces verder te versnellen. Qua voorraad hebben we het prima voor elkaar, met gemiddeld 18.000 betonproducten die zo voor het grijpen liggen.”

Met een laadcapaciteit van 21 platen op een vrachtauto waren er in totaal 67 vrachten nodig om alles in Terneuzen te krijgen. “Om ook daar de kwaliteit te waarborgen, rijden we met eigen chauffeurs en eigen materieel”, zegt Veerkamp tot besluit.      

Tekst | Jan Mol  Beeld | Zwaagstra Beton
Uitgelichte foto: 
Met een laadcapaciteit van 21 platen op een vrachtauto waren er in totaal 67 vrachten nodig om alles in Terneuzen te krijgen.