De stille kracht van rubber

Rubber. We gebruiken het al zo lang en zo veel dat je er nauwelijks nog bij stil staat. Een product met een lange levensduur en ideaal voor bescherming en afdichting. Zowel binnen de industrie, scheepvaart als automotive sector, maar zeker ook in de bouwsector is rubber onmisbaar voor het creëren van deugdelijke verbindingen, demping, kierdichting en isolatie. 

Tailormade
Als leverancier van technisch rubber en kunststoffen biedt Rubbermagazijn al deze sectoren een ongekend divers assortiment. Rubbermagazijn vindt haar oorsprong in de jaren dertig in Den Haag en is tegenwoordig gevestigd in Zoetermeer en Nuenen. “We beschikken over een breed assortiment met dito voorraad,” vertelt Theo Koesen  van Rubbermagazijn. “Maar we onderscheiden ons vooral door de klant specifieke mogelijkheden. De tailormade oplossingen waarbij op basis van klantspecificaties profilering, gieting, afwerking en vormvrijheid gerealiseerd worden in kleine oplages binnen 48 uur.” Ja dat leest u goed; binnen 48 uur. Om dit waar te maken heeft Rubbermagazijn flink geïnvesteerd in productiemiddelen en logistieke oplossingen die deze werkwijze borgen.

Rubbermagazijn-Veiligheidsproducten

Lange levensduur
“Een van de belangrijkste eigenschappen van rubber is de lange levensduur,” vertelt Koesen. “In de basis zo’n twintig jaar. Maar de ontwikkeling van nieuwe samenstellingen, al dan niet in combinatie met siliconen en kunststof, bieden tegenwoordig een levensduur van dertig tot veertig jaar. Wat de toepassing in bouwprojecten, waar de eis vaak tientallen jaren dient te beslaan, legitimeert. Dit is niet bij iedereen bekend. De ontwikkeling en verbetering van de samenstelling van rubber gaat continu door. Met hoogwaardige samenstellingen is een levensduur van veertig jaar haalbaar en dat biedt nieuwe mogelijkheden.”

Stil & vormvast
In de bouw biedt rubber veelal uitkomst. Van het realiseren van waterdichte verbindingen bij diepwanden en damwanden, tot schok- en geluiddempende isolatie bij bruggen. In de nieuwbouw en renovatie is het mogelijk om onderdelen in kleine aantallen en unieke maatvoering te reproduceren. De isolerende en dempende werking van rubber biedt ook bij toepassing van ondervloeren optimale meerwaarde. Maar ook in de bouw van geluidswallen geeft kierdichting met rubberstrippen een sterk verbeterde geluidsdichting.

In de civiele techniek bieden speciale rubbersoorten uitkomst vanwege hun vormvastheid bij hoge en lage temperaturen. Daar waar warmte- en koudewerking bijvoorbeeld bij staal kan zorgen voor storingen, biedt de toepassing van rubber hier net dat verschil tussen klem en te veel marge.

Circulair
De eigenschappen van rubber zorgen er ook voor dat het product goed recyclebaar of hernieuwbaar is. “We sluiten de keten door rubber te recyclen. Van banden maken we bijvoorbeeld rubberen speelplaatstegels. Innovatie in levensduur biedt ook garantie op de kwaliteit van het product en de rol die dit speelt in de integrale duurzaamheid van een bouwproject. Zoals de toepassing van rubberen tussenvloeren, eveneens geproduceerd uit gerecycled rubber. Het verhoogt de isolerende waarde van de vloer en zorgt tevens voor demping van (contact)geluid. Rubber in constructieve oplossingen wordt al jarenlang ingezet in de bouw, met de circulaire meerwaarde hiervan is het nog interessanter om toe te passen.”

Celrubber

Binnen 48 uur op de bouwplaats
“Rubbermagazijn staat voor goede en snelle service. Maatwerkoplossingen binnen 48 uur op de bouwplaats,” vertelt Koesen. “Onze medewerkers bieden eerlijk en deskundig advies om tot een goede oplossing te komen. Als bedrijf lopen we voorop als het gaat om klantgerichtheid en het optimaliseren van de klantbeleving. Dat doen we met de 48-uursservice; voor 18.00 uur besteld, betekent binnen 48 uur op de bouwplaats. Met de inzet van een webshop en de goede vindbaarheid op het internet is dit proces geoptimaliseerd.”

Efficiënt & duurzaam
Alhoewel het bedrijf haar sporen heeft verdiend in de automotive, scheepvaart, industrie en agrarische sector, biedt het zeker ook toegevoegde waarde voor de bouwsector. “Rubber is multi-toepasbaar en met ons specifieke machinepark kunnen we werkelijk alles produceren. Veel bedrijven zijn niet bekend met de vlucht die deze sector heeft genomen en de mogelijkheden die de hedendaagse rubberproducten bieden. Verbetering in toepassing en in efficiëntie en duurzaamheid. Verdiep je eens in de mogelijkheden die rubber en kunststof bieden.”

Tekst: Anniek Heijs NNK Concept   |    Beeld: Rubbermagazijn.nl