Officiële opening Sint Jansbeek

“De Sint Jansbeek is terug in de Arnhemse binnenstad. De historische beek, waaraan Arnhem zijn oorsprong heeft te danken, werd in de negentiende eeuw gedempt en buiten de stad geleid. Nu is de beek over een lengte van 800 meter weer zichtbaar in de binnenstad waar ze uitmondt in de Rijn. Op 8 december vindt de officiële opening plaats. In de komende editie van Grond/Weg/Waterbouw een verslag over hoe de beek is teruggebracht in het straatbeeld.”

Hoornstra-GMB heeft het afgelopen jaar in Arnhem de Sint Jansbeek opnieuw aangelegd. Aanstaande vrijdag gaan wij het werk opleveren met de klant en vanaf 8 december stroomt de Jansbeek weer door het centrum van Arnhem. Dat wordt gevierd!

In de negentiende eeuw is de beek, waaraan de stad Arnhem zijn oorsprong heeft te danken deels ondergronds gebracht. In de herziene uitvoering stroomt de beek over een lengte van zo’n 800 meter vanuit de Beekstraat via het Kerkplein en de Nieuwstraat naar de Rijn.

Het project was onderdeel van de totale renovatie van de zuidelijke binnenstad. GMB-Hoornstra heeft het beektraject uitgegraven, de oude riolering verwijderd en nieuwe riolering aangelegd. Er moest veel gebeuren, met respect voor de archeologie. Op één plek in het beektraject zijn zelfs historische stenen weer in de beekwand gemetseld.

De Sint Jansbeek wordt op vrijdag 8 december om 19.00 uur overgedragen aan de Arnhemse bevolking. Dat gaat gepaard met een sprookjesachtige lichtshow, dans en theateracts, rondleidingen, een expositie in Rozet, gratis uitzicht vanaf de Eusebius op de beek en de onthulling van de Vitessebrug door een aantal spelers van Vitesse. Belangstellenden kunnen op 9 december van 10.00 tot 16.00 uur de beek vanaf de Eusebiustoren bewonderen. Het ritje met de panoramalift is gratis.

Iedereen is van harte welkom om het gerealiseerde werk te komen bekijken.

Agenda opening Sint Jansbeek Gemeente Arnhem

Meer informatie:
https://www.gmb.eu/actueel/81/feestelijke-opening-sint-jansbeek
http://www.hoornstra-infrabouw.nl/lopende-projecten/showcase/sint-jansbeek