Een nieuwe standaard voor PE-fittingen

De Oostenrijkse fabrikant van Polyethyleen-leidingsystemen (PE) tilt zijn PE-drukpijpsysteem voor de veilige aanvoer van gassen en drinkwater en de afvoer van afvalwater naar een hoger niveau. AGRU Kunststofftechnik GmbH is namelijk ’s werelds eerste fabrikant die het volledige assortiment van zijn PE-pijpsysteem AGRULINE voortaan produceert in de PE 100-RC kunststof met een ongekend hoge breukweerstand. Dat biedt volop voordelen, ook voor alternatieve legmethoden.     

Het toenemende gebruik van meer efficiënte, alternatieve legmethoden verhoogt het risico van puntbelasting op de leidingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld stenen in de ondergrond. De interne druk verhoogt deze belasting verder, wat resulteert in spanningsconcentraties in de buiswand. Over een langere periode kunnen conventionele PE-pijpen binnenbreuken ontwikkelen die vervolgens uitwaarts vermenigvuldigen en onvermijdelijk leiden tot lekken. AGRU is ’s werelds eerste fabrikant die alle PE-onderdelen van PE 100-RC maakt. Het achtervoegsel RC betekent vrij vertaald ‘bestand tegen breuk’ en biedt een uitstekende weerstand tegen spanningsbarsten.

Bed- en sleufloze installatie
In 2006 hebben pijpfabrikanten en leveranciers van grondstoffen de PAS 1075-specificatie gedefinieerd, een gestandaardiseerd kwaliteitsniveau voor PE-pijpen, waarvan de levensduur tenminste 100 jaar moet zijn, zelfs bij toepassing volgens alternatieve legmethodes. Het was in de specificatie dat dit proces-geoptimaliseerde materiaal voor het eerst werd aangeduid als PE 100-RC. Breukbestendige pijpen zijn bijzonder ongevoelig voor puntladingen, inkepingen en de langzame breukgroei die hieruit voortvloeit. Dat maakt pijpen gemaakt van PE 100-RC geschikt voor bedloze en sleufloze installatie. Tot nu toe zijn de fittingen tussen de afzonderlijke pijpafdelingen zwakke punten, want tot aan de lancering van het nieuwe gamma van AGRU leverde geen enkele fabrikant een compleet assortiment aan toebehoren en leidingen van PE 100-RC. De reden hiervoor kan gevonden worden in de verschillende verwerkingsmethoden. Terwijl pijpen worden geëxtrudeerd, worden de fittingen spuitgegoten. PE 100-RC reageert anders bij het spuitgieten. Dat bracht in aanvang hogere kosten met zich mee. Kleine veranderingen in het krimpgedrag en de smeltstroom vereisen nauwkeurige kalibratie van de talrijke parameters en aanpassing van de injectievormen. Veel uren van ontwikkelingswerk, aanpassing van de parameters en matrijzen en decennia Agru-ervaring waren nodig om de talrijke spuitgietprocessen te verfijnen. Met succes.

PE pijpleidingen AGRU

Honderd jaar levensduur zonder zandbed
PE-pijpleidingen zijn vaak zandbedekt om ze te beschermen tegen mechanische belastingen op de leidingen. Na het uitgraven van de sleuf is een groot volume fijnkorrelzand nodig, een arbeidsintensieve en relatief kostbare exercitie. Dankzij het nieuwe AGRU-fittingenbereik kunnen hele pijpleidingen van PE 100-RC met een verwachte levensduur van 100 jaar nu zonder zandbed worden gelegd. Met als resultaat een aanzienlijke toename van de productiviteit. Bovendien is de gezamenlijke kwaliteit in het lassen superieur aan PE 100-RC fittingen. Hoge bedrijfsdruk, evenals uitzetting en inkrimping bij temperatuurschommelingen, vooral in bovenliggende pijpsystemen, zijn moeilijk op de gelaste fittingen. De rand van de laszone in het midden van de koppeling heeft de hoogste blootstelling aan spanning en interne drukbelasting. Het is bewezen dat de hogere weerstand van PE 100-RC tegen langzame breuk tot betere resultaten op de lange termijn leidt. Het gebruik van AGRU fittingen en pijpen die nu volledig vervaardigd zijn met PE 100-RC verbetert de veiligheid en levensduur op lange termijn van ondergrondse en bovengrondse leidingsystemen.

Proeven
Proeven laten zien in hoeverre de nieuwe AGRU-fittingen zich in de praktijk manifesteren. De Full Notch Creep Test (FNCT) volgens ISO 16770 is één van de belangrijkste testmethoden voor het beoordelen van langzaam breukgroeigedrag in polyethyleen. Het getekende testmonster wordt blootgesteld aan een treksterkte van 4 N / mm² in water verhit tot 80 °C, waarbij 2% Arkopal N-100 wordt gebruikt als bevochtigingsmiddel om de test te versnellen. De PE 100-fittingen moeten deze extreme omstandigheden gedurende minstens 300 uur overleven om DIBt-goedkeuring te kunnen verkrijgen voor bouwtoepassingen. Voor PE 100-RC-fittingen neemt de minimale levensduur toe tot 8.760 uur ofwel een heel jaar. En de waarden die voor de AGRU-uitrusting zijn gemeten, overschrijden daadwerkelijk de vereiste minimale levensduur.

AGRU biedt vanaf heden een compleet assortiment hoogwaardige toebehoren, afsluiters, speciale componenten en leidingen in PE 100-RC. Daarmee zet de fabrikant een nieuwe norm voor een milieuvriendelijke en veilige aanvoer van gas en drinkwater en de afvoer van afvalwater.

PE-drukpijpsysteem AGRU

Tekst: Roel van Gils   |   Beeld: AGRU