Nationaal opererend ingenieursbureau ook lokaal slagvaardig

Als middelgrote interdisciplinaire dienstverlener op het gebied van ingenieursdiensten heeft Geonius een brede expertise binnen de GWW- en bouwsector. Het bedrijf is vooral bekend van vele landelijke infrastructurele projecten die met medewerkers vanuit de vestigingen in Geleen, Breda, Utrecht, Hendrik Ido Ambacht (door de overname van Van den Boom) en twee vestigingen in België worden bediend. Maar Geonius heeft ook ambities in het breder bedienen van de lokale markten.

Integrale projecten
Geonius is actief in negen werkvelden met vijf werkmaatschappijen: Infra, Geotechniek, Milieu, Geodesie, Techniek & Innovatie. “We hebben alle kennis en expertise in huis om een groot infrastructureel project integraal te kunnen aanvliegen,” zegt directeur Mark Rurup. “Zo hebben we bijvoorbeeld – op de civiele constructies na – de volledige engineering inclusief de onderzoeken gedaan voor de Buitenring Parkstad Limburg, waarbij alle divisies vertegenwoordigd waren. Ook voeren we momenteel een groot deel van het GWW-ontwerp van de Rijnlandroute integraal uit voor aannemerscombinatie Comol5.” Dit is de nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden, waar zo’n twintig medewerkers van Geonius permanent actief zijn in het ontwerpteam. 

Sondering Vredenburg Utrecht.

Mark Rurup: “Door de uitbreiding van onze werkvelden waren we met onze partners ABT en Stantec in staat om vorig jaar geselecteerd te worden voor de Samenwerkingsovereenkomst ingenieursdiensten van Rijkswaterstaat. Zo hebben we bijvoorbeeld op diverse gebieden veldonderzoek gedaan naar de huidige staat van de N3 bij Dordrecht tussen de A15 en A16. Daarbij hebben we bovendien goed gescoord op EMVI-punten ten aanzien van de planning, inclusief de raakvlakken tussen de verschillende onderzoeken.” Geonius is dus geen klassiek ingenieursbureau, maar staat ook met de voeten in de klei. Directeur Sjoerd Lamens: “Omdat we het veldwerk in eigen beheer uitvoeren, kunnen we snel inspelen op eventuele onverwachte zaken. Als de ene nacht door onvoorziene omstandigheden een deel van de productie niet gehaald wordt, kunnen we de volgende nacht direct ploegen bijschakelen.” 

Milieutechnisch onderzoek.

Lokale markt
Vanuit het hoofdkantoor in Limburg is Geonius sinds jaar en dag ook op de lokale Limburgse markt actief. Sjoerd Lamens: “Gemeenten, lokale overheden en private bedrijven, zoals de aannemerij, kennen ons al een aantal decennia. En lokale opdrachtgevers in het midden van het land en in West-Brabant weten onze vestigingen in Breda en Utrecht tegenwoordig ook steeds beter te vinden. We hebben namelijk de flexibiliteit om snel te kunnen anticiperen op vraagstukken. Dat maakt ons ook lokaal uitermate slagvaardig.” Mark Rurup geeft enkele voorbeelden: “Zo hebben we recent bij de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht voor een aannemer geotechnisch onderzoek gedaan, alsmede op de busbaan op het Vredenburg voor een vastgoedinvesteerder.”

Projectleiding.

Om snel te kunnen blijven schakelen en de lokale groei te continueren, is het noodzakelijk het medewerkersbestand uit te blijven breiden. “De huidige krapte op de arbeidsmarkt bemoeilijkt deze ambitie op korte termijn”, zegt Sjoerd Lamens. “Door stage- en afstudeerplekken aan te bieden en starters intern goed op te leiden, lossen we het probleem deels op. Om ook een aantrekkelijke werkgever te zijn en blijven voor ervaren medewerkers, is het van belang onze sociale bedrijfscultuur te bewaken, waarin ruimte is voor creativiteit, zelfontwikkeling, innovatie en duurzaamheid.”

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Geonius