Gelders duikbedrijf houdt wel van een uitdaging

De paalfundatie van een vooroorlogse sluis onder water ontmantelen, het herstellen van kades op schier onbereikbare locaties of het weghalen van boorplatforms, duikbedrijf Qceas houdt wel van een uitdaging. Samen met Nina Janssen van Qceas gaan we de diepte in.

Qceas is opgericht in 2011 en van oorsprong actief in de offshore. “Op zee assisteren we opdrachtgevers bij de meest uiteenlopende projecten”, zegt Janssen. “Zo zijn we betrokken bij het ontmantelen van boorplatforms, maar ook bij de aanleg van windmolenparken of het bergen van een gezonken boot, om maar eens wat voorbeelden te noemen. Elke situatie is uniek. Samen met onze opdrachtgever komen we vaak tot verrassende en inventieve oplossingen om een klus te klaren.” Behalve op zee richt Qceas zich ook op de binnenwateren en is een graag geziene gast bij onder meer het storten van onderwaterbeton in grote en kleine bouwputten (inshore).

Een mol onder water
Ook in de inshore hanteren wij een unieke aanpak, benadrukt Janssen. “We worden dan ook vaak gevraagd te assisteren bij uitdagende werkzaamheden, taken die niet eerder zijn uitgevoerd. Zo hebben we vorig jaar in Nieuwegein een historische sluis mee helpen verplaatsen. De sluis uit 1936 was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie maar kwam in verband met de verbreding van de watergang midden in de vaargeul te liggen. Om het object toch te behouden, is besloten de sluis te verplaatsen. In brainstormsessies met onze opdrachtgever hebben we het plan gesmeed en zijn we tot uitvoering overgegaan. De fundatiepalen zijn met een hydraulische ringzaag doorgezaagd, waarbij we als een ‘mol onder water’ voortdurend het zand bij de palen hebben weggehouden. Vervolgens hebben we met een diamant-draadzaag de sluis, die deels onder water ligt, in vier moten gezaagd. Op die manier kon de sluis succesvol worden verplaatst.”

Ook schier onbereikbare locaties ziet Qceas als een uitdaging. “In Roosendaal zijn we bezig met het herstellen van de bodem en kades van een beek die het hemelwater vanuit België door Roosendaal afvoert”, legt Janssen uit. “Als gevolg van de vervallen kades en jarenlange afvoer was de beek deels dichtgeslibd en niet in staat zijn functie volledig te vervullen. De beek grenst echter uitsluitend aan achtertuinen. Wij hebben een methode bedacht om de kade en de bodem vanaf het water te kunnen herstellen met gewapend onderwaterbeton en het plaatsen van een tijdelijke kering, gefixeerd op het onderwaterbeton om de kade droog te kunnen zetten. Omdat we vanaf het water werken, is er nauwelijks last voor de omwonenden. En zo vliegen we elk project aan. We gaan geen uitdaging uit de weg.”      

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Qceas