Fotoluminescerende wegmarkeringen: energie-efficiënte oplossing voor meer verkeersveiligheid

Europese lidstaten doen vandaag flink hun best om minder licht uit te stoten, waardoor het aantal donkere wegen zonder straatverlichting blijft toenemen. Goed voor het milieu, minder ideaal voor de verkeersveiligheid. Wegmarkeringen met fotoluminescerende glasparels vormen echter een handige oplossing: milieuvriendelijk, veilig én makkelijk toe te passen bij grote belijningsprojecten.

Luminorsolution, een fabrikant van luminescerende toepassingen, won in 2015 nog de Veluwse innovatieprijs met zijn lichtgevende glasparels voor wegmarkeringen. Marro Shahbandarian, directeur bij het bedrijf, legt uit waarom de Luminorpearls de eerste prijs wisten binnen te halen: “In het huidige wegbelijningsproces worden na het aanbrengen van de witte wegenverf al standaard glasparels ingestrooid. Dit verhoogt de reflectiewaarde en antislipeigenschappen van de belijning. Wij hebben deze normale glasparel gecoat met fotoluminescerende pigmenten. Het grote voordeel ten opzichte van lichtgevende verfsoorten is dat de Luminorpearls de glasparels een op een kunnen vervangen, waardoor er geen aanpassingen nodig zijn in het huidige belijningsproces.”

Marro-Shahbandarian-Luminorsolution

Tot 10 uur zichtbaar
Overdag absorberen de Luminorpearls het daglicht, waarna ze in het donker tot tien uur zichtbaar kunnen blijven. Extra straatverlichting wordt op die manier dus overbodig. Voor binnenbelijning voorzag Luminorsolution een prefabvariant, de Lumistrip: “Deze zelfklevende strip beschikt over een sterke lijmlaag, een laag Luminorpearls en een transparante toplaag. Hoewel de Lumistrip vaak wordt geplaatst in bedrijfshallen, is ze inmiddels al zodanig ontwikkeld dat ze ook perfect geschikt is voor buitentoepassingen”, licht Shahbandarian toe.

Luminorpearls-wegmarkering

Andere toepassingen
Momenteel worden de Luminorpearls toegepast bij een grootschalig project in China, waaruit blijkt dat de lichtgevende glasparels ook op andere vlakken hun nut bewijzen: “Een Europees architectenbureau werkt op deze locatie aan de realisatie van een nieuw fietstraject. De Luminorpearls zullen daarbij niet toegepast worden als belijning, maar als gekleurde vlakken. Het is erg interessant om te zien hoe ons product op verschillende manieren kan worden ingezet”, besluit Shahbandarian.

Tekst: Frie Van der Planken     |    Beeld: Luminorsolution