Een damwandkuip turnkey aanbieden

Bij het maken van een onderdoorgang of bij andere ondergrondse infrastructurele werken waar een waterdichting is vereist, kiest men in de GWW-sector vaak voor onderwaterbeton met definitieve damwanden. Toch is een folieconstructie in veel gevallen een economisch gunstiger alternatief, dat tevens prima kan worden toegepast in stedelijk gebied, daar waar bronneren steeds meer uit den boze is. Genap en Van Werven hebben de handen ineen geslagen en bieden met de joint venture FolieBouwkuip een damwandkuip volledig turnkey aan.

Genap is al 65 jaar de specialist op het gebied van folieconstructies en folietoepassingen in diverse sectoren, waaronder de GWW. Van Werven is al 70 jaar een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van infra en recycling. Tijdens InfraTech 2017 werd al een intentieverklaring getekend, inmiddels is FolieBouwkuip een zelfstandige entiteit. “De joint-venture is het resultaat van een aantal projecten die we de afgelopen jaren in onderaanneming hebben uitgevoerd,” begint Marc Hagenaars van Van Werven. “Het succes van een damwandkuip wordt voor een groot deel bepaald door een optimale wisselwerking tussen onze wederzijdse disciplines. We kennen elkaar, de problematiek en de risico’s en kunnen met de joint venture de aannemer één totaalpakket aanbieden. Dat neemt voor hoofdaannemers de raakvlakken en risico’s vanuit het traditioneel uitvoeren met nevenaannemers weg.”

Folieconstructie in plaats van definitieve damwanden

Eén aanspreekpunt
Zowel bij de onderdoorgangen van de Rondweg N421 in Houten als de onderdoorgang van de Doornboslaan in Breda waren Genap en Van Werven als onderaannemers betrokken. “Waar de één stopt, begint over het algemeen de ander,” zegt Charlie Angenent van Genap. “Eerst wordt het grondwerk in den natte uitgevoerd, vervolgens de folieconstructie afgezonken om daarna weer aan te vullen met grondwerk. Genap moet het grondwerk accepteren, alvorens ze kunnen starten met het afzinken. Als een aannemer niet goed communiceert met de onderaannemers, kan dat zorgen voor de nodige vertragingen. Ook moet het grondverzetbedrijf exact weten waar het grondwerk aan moet voldoen om überhaupt te kunnen starten met het afzinken van de folieconstructie. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de afstemming die moet plaatsvinden om de werkzaamheden gestroomlijnd te laten verlopen. Met FolieBouwkuip nemen wij die zorgen van de hoofdaannemer volledig uit handen. Bovendien heeft de aannemer één aanspreekpunt.”

Doornboslaan-Breda-folie-overhalen-gestart

In den natte
Bij de verbreding van de onderdoorgang in de Doornboslaan in Breda zijn de toeritten naar de onderdoorgang uitgevoerd met een folieconstructie. Een bijzonder project, want in de jaren zestig werd hier voor het eerst een folieconstructie aangebracht. Bij de verbreding van de weg is opnieuw voor deze constructie gekozen. Van Werven heeft allereerst de nieuwe toeritten onder profiel onderwater uitgegraven van 2 meter tot
7 meter diepte. Hagenaars: “Na het uitgraven is de bodem opgeschoond en geïnspecteerd op bodemvreemde materialen. Vervolgens zijn de kunststof damwanden geplaatst en hebben we de ‘kuip in wording’ opgeleverd aan de hoofdaannemer.” Die heeft op zijn beurt groen licht gegeven aan Genap. Angenent: “We hebben een beschermvlies afgezonken, vervolgens de folieconstructie – Aquatex pvc-folie van 1.0 millimeter dikte – en daarna nog een doek als bovenbescherming. Het betroffen drie afzonderlijke pakketten van 7.000 m² die we grotendeels prefab in onze fabriek in ’s-Heerenberg hebben geassembleerd. Tot slot heeft Van Werven de bouwkuip gelijkmatig aangevuld en is de kuip leeggepompt.” Beide heren zijn ervan overtuigd dat het proces aanzienlijk efficiënter had kunnen verlopen als FolieBouwkuip destijds al had bestaan.

Een project zoals uitgevoerd in het centrum van Breda geeft aan dat een folieconstructie ook in stedelijk gebied een uitkomst kan bieden. Hagenaars: “Met name vanwege de beperkte ruimte in stedelijk gebied en het feit dat er steeds meer bezwaren ontstaan tegen bronneren, maakt een folieconstructie tot een prima alternatief.” Angenent vult aan: “En in 95% van de gevallen is een folieconstructie ook nog voordeliger. Met een aantoonbare levensduurverwachting van honderd jaar is de levensduur van een folieconstructie identiek aan die van een betonconstructie.” FolieBouwkuip wil de techniek van folieconstructies breder onder de aandacht brengen en eventuele risico’s als gevolg van onwetendheid bij de hoofdaannemer wegnemen. Door een bouwkuip turnkey aan te bieden heeft de hoofdaannemer er geen omkijken meer naar,” besluit Hagenaars.

Tekst: Roel van Gils    |    Beeld: FolieBouwkuip