Binnenstad Roosendaal wordt steeds slimmer

Op 1 november jongstleden heeft wethouder Cees Lok het zogeheten ‘Living Lab’ Roosendaal geopend, waar de gemeente een aantal slimme innovaties in de praktijk test. Denk aan slimme lantaarnpalen die de sociale veiligheid verhogen, een bepaalde sfeer neerzetten en zelfs de luchtkwaliteit kunnen meten, maar ook slimme verkeersregelinstallaties en slimme prullenbakken. De opening van het living lab markeert volgens de wethouder slechts het begin van de transitie naar een slimme binnenstad. 

Roosendaal kampte net als vele andere gemeenten met een winkelbestand dat zwaar onder druk stond. “Om de leegstand te lijf te gaan en de binnenstad weer aantrekkelijk te maken, hebben we een jaar of zes geleden de hulp ingeschakeld van professor Riek Bakker,” begint Cees Lok. “Ze is op een buitengewoon brede participatieve manier het gesprek aangegaan met alles en iedereen die er ‘iets’ van vond. De resultaten zijn gebundeld in het rapport ‘Roosendaal Gezonde Stad’ met een 25-tal aanbevelingen om het tij te keren. Eén aspect daarvan was om de binnenstad meer compact te maken en daarin tevens de nodige activiteiten te gaan ontplooien. De Nieuwe Markt bleek de aangewezen plek.”

Nieuwe Markt
Het centrum van Roosendaal concentreert zich rond twee pleinen, de Markt en de Nieuwe Markt. Cees Lok: “De Nieuwe Markt is een fors plein waaronder een parkeergarage is gelegen. Op het kunstzinnig paviljoen na, werd het plein tot voor kort vooral kaal, saai en onaantrekkelijk bevonden, zo bleek uit het rapport. De oplossing: met water en groen het plein weer aantrekkelijk maken. We hebben een participatiecommissie gevormd en iedereen die over de invulling wilde meepraten uitgenodigd dat ook te doen. Al na vier sessies is tot een schetsplan gekomen, dat vervolgens is voorgelegd aan de gemeenteraad en inmiddels ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Het plein is aantrekkelijk gemaakt met onder meer groeneilanden, attributen voor de kinderen en een heuse fontein. Daarnaast is het plein ook verworden tot een broedplaats van slimme innovaties.”

Digitale transitie
Behalve de vooral zichtbare aanpassingen heeft het plan ook een digitale transitie ondergaan. Ziut heeft bijvoorbeeld slimme LED-verlichting aangebracht in de vorm van lantaarnpalen en verlichting rondom de groeneilanden en fontein. “Zo kunnen we met de verlichting inspelen op bepaalde thema’s en bepaalde sferen creëren door te variëren met kleur en kleurintensiteit,” licht Cees Lok toe. “De slimme lantaarnpalen communiceren onderling via het LoRa-netwerk en met Ziut als bijvoorbeeld een lamp dreigt kapot te gaan of defect is. Tevens zijn de lantaarnpalen uitgerust met geluidssensoren. Bij calamiteiten, bijvoorbeeld een harde gil, straalt de lantaarnpaal fel wit licht uit om de sociale veiligheid te verhogen. In een later stadium zouden we deze melding kunnen doorsturen naar politie of dienst handhaving. Daarnaast zijn de prullenbakken voorzien van sensoren die melden of een bak al dan niet geleegd moet worden om daarmee een efficiëntere inzet te realiseren.”

Loze leidingen
De Nieuwe Markt is voorzien van ruim 4,5 kilometer aan loze leidingen om ook toekomstige ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. “Zo wordt momenteel de discussie gevoerd om WiFi in de binnenstad aan te gaan bieden. Dankzij de loze leidingen kan dat kan straks vrij eenvoudig uitgerold worden. De benodigde apparatuur kan dan via glasvezel met elkaar ondergronds verbonden worden. En rondom het compacte centrum wordt de bestaande ring opnieuw aangelegd, die ook wordt voorzien van slimme lantaarnpalen en verkeersregelinstallaties. Zo kunnen we straks op koopzondagen bijvoorbeeld de verkeerslichten optimaal afstemmen door middel van sensoren in de aanrijroutes. Denk aan langer groen voor inkomend verkeer aan het begin van de dag en het omgekeerde voor de uitgaande stroom aan het einde van de dag. Kortom, de opening op 1 november markeerde slechts het begin,” meent Cees Lok. “We nodigen ook andere gemeenten en innovatieve partijen uit om te komen experimenteren.”

Tekst: Roel van Gils   |   Beeld: Timo Reisiger