Betonverpompen is specialistenwerk

Beton storten met een pomp is een snelle en efficiënte manier om betonmortel in een continue stroom te transporteren. Om een goed eindresultaat te krijgen, moet met een aantal randvoorwaarden rekening worden gehouden. Het is specialistenwerk dat door gespecialiseerde BBB-erkende bedrijven gedaan moet worden. Dat zegt Ron Peters, voorzitter van de Branchevereniging van Betonpompbedrijven in Nederland (BBB).

Er zijn veel verschillende betonpompen. Het kiezen van de juiste betonpomp is niet eenvoudig. Verpompen van beton wordt vaak toegepast voor moeilijk bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld een achtertuin of bij een viaduct, maar ook grote bedrijfsvloeren of het verpompen van beton onder water. “De bij BBB-erkende betonpompbedrijven bieden de beste oplossing met het juiste materieel voor het verpompen van beton,” aldus Peters. De branchevereniging BBB verenigt negen aangesloten bedrijven en stimuleert de inzet van betonpompen in Nederland tijdens de uitvoering van betonnen bouwwerken en betonnen constructies. “De aangesloten bedrijven hebben een streepje voor en onderscheiden zich duidelijk van de andere partijen op de markt,” benadrukt Peters. “Ze beschikken over moderne betonpompen en goed opgeleide betonpompmachinisten. Ze onderscheiden zich op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Er is namelijk geen wettelijk verplichte opleiding voor een betonpompmachinist, terwijl ze wel met heel specialistisch materieel onderweg zijn.”

Arbeidsveilig verpompen
BBB-erkende bedrijven bieden volgens Peters altijd de beste oplossing met het juiste materieel voor het verpompen van beton. Het personeel van alle bij BBB aangesloten bedrijven is VCA* 2008/5.1 en NEN-EN-ISO 9001:2008 gecertificeerd. Leden van BBB gaan voor het arbeidsveilig verpompen en verwerken van betonmortel. De branchevereniging maakt zich samen met de lidbedrijven sterk voor het verbeteren van de werkomstandigheden op alle fronten. Peters: “Met name de laatste jaren ligt de focus meer dan ooit op professionaliteit. Dat heeft onder meer geleid tot een Arbo-vriendelijkere valbocht uit kunststof die veel lichter is van gewicht. Daarnaast heeft een ledendelegatie van de branchevereniging zich opgeworpen als gesprekspartner richting de vakbonden om te komen tot een gemeenschappelijke cao voor de betonpompensector. De verwachting is dat binnen nu en een half jaar een concept wordt gepresenteerd. Op die manier blijft de brancheorganisatie op alle fronten actief om samen met de erkende lidbedrijven de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid in de sector te garanderen.”

De bij BBB aangesloten betonpombedrijven zijn: Betonpompbedrijf Nijwa BV, Betonpompen Verhuur Udenhout, Betonpompenbedrijf Gebroeders van Antwerpen BV, Europomp B.V. Faber Betonpompen B.V. Koeman Betonpompen, Noorder Betonpompen centrale B.V. Verbo – Wijchen, Zuidhollandse Betonpompcentrale. Meer informatie: www.betonpompbedrijven.nl

Tekst: Roel van Gils    |    Beeld: VOBN