‘Het begon toch te kriebelen’

Draaikantelstukken worden in Nederland steeds populairder. Dat zagen ze bij G.A.H. De Klomp ook. Mede daarom hebben ze recent hun eerste draaikantelstuk aangeschaft. Henk Hardeman is heel gelukkig met zijn nieuwe aanwinst in zijn bedrijf. Hij vertelt waarom hij voor engcon gekozen heeft.

“Je moet er toch aan op een gegeven moment”, zegt Henk lachend. “Nee, moeten is een te groot woord. Maar ik zie wel steeds vaker dat draaikantelstukken gebruikt worden. Zeker in deze buurt zie je de concullega’s steeds vaker met een kraan met een draaikantelstuk. Op een gegeven moment begint het dan wel te kriebelen bij mij.”

G.A.H. De Klomp
“Uiteindelijk hebben we een EC214 met dubbele S60 op onze Caterpillar gezet.”

De aanschaf meer dan waard
Nadat Henk de kracht van een draaikantelstuk bij een collega van hem in actie had gezien, ging het balletje wel rollen. “Zo’n draaikantelstuk is ook ideaal voor ons werk natuurlijk. Ik ben bij onze dealer, De Vor Brandes in Renswoude, eens gaan praten over draaikantelstukken. Zij raadden mij al snel engcon aan. Ik ben me er in gaan verdiepen en volgens mij is het een prima product. engcon heeft een goede naam en ik snap nu ook waarom. Uiteindelijk hebben we een EC214 met dubbele S60 op onze Caterpillar gezet. Die draait er ondertussen al weer een een half jaar continu mee. Het bevalt ons erg goed. In je eigen werk is het gewoon makkelijker, sneller en efficiënter. Dat maakt het de aanschaf wel waard.”

“Het grootste voordeel voor ons is dat we het draaikantelstuk er ook gemakkelijk tussenuit kunnen halen. We nemen ons eigen werk aan, zoals grondwerk, straatwerk en ook veel sloopwerk. Bij sloopwerk is een vast tussenstuk helemaal niet fijn, Het is dan juist beter dat het draaikantelstuk er even af kan. Het scheelt brandstof en vooral slijtage. Ook Gertjan Hardeman, de vaste machinist van de machine, die al zeker 25 jaar hier werkt, is heel positief over de engcon en werkt er met veel plezier mee.”

G.A.H. De Klomp
Ook Gertjan Hardeman is heel positief over de engcon en werkt er met veel plezier mee.

De nieuwe standaard
Henk’s collega’s waren in eerste instantie terughoudend. “Ze keken eerst de kat uit de boom. Maar ze zijn allemaal om hoor. Nu staan ze te kijken naar hoeveel makkelijker het werk wordt met zo’n tussenstuk. Zeker omdat het er ook zo even tussenuit kan. Het zou me ook niets verbazen als we steeds meer met zulke  draaikantelstukken gaan werken. Ik denk dat het langzamerhand de nieuwe standaard aan het worden is.”

Zoals de overtuiging bij G.A.H. De Klomp stapsgewijs ging, gaat het bij veel bedrijven: ze zien de draaikantelstukken steeds vaker en worden dan toch nieuwsgierig. Soms vragen klanten of machinisten expliciet om een draaikantelstuk. Bij een pilot blijkt al snel dat draaikantelstukken de investering meer dan waard zijn: ze maken het werk makkelijker, efficienter en preciezer. De machines slijten minder snel, ook voor de mensen die ermee moeten werken is het beter. 

De ontwikkelingen gaan dan ook snel. engcon vult als innovatieve wereldmarktleider de totaalconcepten voor graafmachines steeds verder aan met belangrijke accessoires en werktuigen. Die technologische ontwikkelingen gaan bij engcon hand in hand met een goede service. Alles staat immers in het teken van een optimale flexibiliteit, winstgevendheid en veiligheid voor de klanten én de machinisten.      

Tekst | engcon  Beeld | van Det Fotografie