5 tips om meer te halen uit de decemberveiling van Ritchie Bros.

Het terrein van ‘s werelds grootste materieelveiler Ritchie Bros. in Moerdijk staat binnenkort weer vol met lange rijen van bouwmachines en andere voertuigen. De veiling die op donderdag 7 en vrijdag 8 december gehouden wordt ziet er nu al veelbelovend uit. Honderden machines zijn al opgenomen in het aanbod, waaronder gebruikte en ongebruikte graafmachines, walsen, schrankladers, dump trucks, shovels, trucks, trailers, kranen en heel veel meer. Alle items worden zonder minimum biedingen tijdens de veilingdagen aan de hoogste bieders verkocht, ongeacht de prijs. Dit klinkt natuurlijk goed, maar hoe bereid je je nu het best voor om mee te doen? Onderstaande tips helpen je op weg.

Tip 1 – Voorbereiding is het halve werk
In de weken voor de veiling wordt er nog veel toegevoegd aan het aanbod op de Ritchie Bros. website. Je kunt op deze website eenvoudig zoeken naar items en de resultaten filteren (op merk, type, bouwjaar, etc). Van ieder item zijn er veel foto’s beschikbaar wat voor een algemene indruk zorgt. Het is aan te bevelen om naar de kijkdagen voor de veiling te komen om de items in het echt te zien. Hier kun je in alle rust machines inspecteren en in veel gevallen de basisfuncties uitproberen. Is het je eerste keer bij Ritchie Bros.? Vraag gerust aan een medewerker hoe het bieden in de veiling werkt.

Tip 2 – Bekijk verkoopprijzen van recente veilingen
Met een gratis account van de Ritchie Bros. website kun je veilingprijzen tot 24 maanden terugzien. Prijzen kunnen uiteraard fluctueren maar dit is een zeer populair hulpmiddel bij het bepalen van de waarde van een machine. Wederom kunnen zoekresultaten hier eenvoudig gefilterd en vergeleken worden. Bepaal een gewenste en een maximale prijs voor het item waarop je wilt bieden. Kijk in het aanbod naar alternatieven. Mocht het ene item naar een hogere bieder gaan, kun je toch een goede aankoop doen met een soortgelijk item.

Bidcatching

Tip 3 – Wees er op tijd bij
Als je besluit mee te doen is het aan te bevelen je tijdig (enkele dagen vooraf) te registreren voor het bieden (dit is kosteloos). Ook op de veilingdag geldt dit credo. Of ze nu via internet of op locatie in Moerdijk meedoen, ervaren bieders zitten ruim op tijd klaar om te bieden. De veiling zelf gaat best vlot, dus het helpt als je in het ‘ritme’ komt en een indruk krijgt van hoe actief er geboden wordt. Komt het item waarop je wilt bieden? Blijf rustig, houdt oogcontact met de bidcatcher (de Ritchie Bros. medewerker die op locatie biedingen ‘vangt’ en doorgeeft aan de veilingmeester) en houd je maximum bod in de gaten. De bidcatcher laat je weten wanneer je overboden bent en zal je uitnodigen opnieuw te bieden tegen de nieuwe vraagprijs.

Tip 4 – Sla je slag met de Termijnveilingen
Naast de zwaardere machines zijn er ook veel kleine items en toebehoren opgenomen in het aanbod. Denk aan graafmachinebakken, onderdelen, brekers, bandensets, gereedschapskasten en meer. Deze worden exclusief in zogenaamde Termijnveilingen verkocht. Termijnveilingen zijn eenvoudige, eBay-achtige online veilingen op de Ritchie Bros. website. Je kunt enkele dagen voor de Moerdijk veiling al biedingen plaatsen en op de laatste dag van de live veiling lopen de items stuk voor stuk af. Je kunt in dit systeem per keer bieden of met een maximum het systeem voor je laten bieden (makkelijk als je ook aan de live veiling meedoet). Wanneer de tijd afloopt heeft de hoogste bieder het item gewonnen.

Tip 5 – Proxy-biedingen
Wel een mooie machine gezien maar geen tijd om mee te doen aan de veiling? Bij Ritchie Bros. kun je ook proxy-biedingen plaatsen. Hiermee machtig je het veilinghuis om een maximum bod voor je te plaatsen op het item waar je interesse in hebt. Dit kan in bepaalde gevallen uitkomst bieden.

De komende weken groeit het aanbod van de Decemberveiling door, dus houdt het goed in de gaten op www.rbauction.nl/moerdijk. De veiling is openbaar toegankelijk, dus iedereen is welkom om te komen kijken hoe de machines verkocht worden. Wil je meer weten over het kopen of verkopen in de veiling? Kijk op de website of neem contact op met de veilinglocatie Moerdijk via 0168.392.200.